Від стратегії – до дій

В Києві відбулася зустріч журналістів центральних та регіональних ЗМІ з представниками глобальної мережі жінок-миротворок, Центру «Розвиток демократії», Державного комітету телебачення і радіомовлення України і Укртелерадіопресінституту. Семінар проводився в рамках питання «Жінки. Мир. Безпека: від національної стратегії до локальних дій».

Захід відкривали Мавік Кабрера Байєза – координатор проектів Глобальної мережі жінок-миротворок, Микола Білоус, заступник Голови Держкомтелерадіо, уповноважений з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі, Марія Козир, представник апарату Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, Елла Ламах, голова ВГО Центр «Розвиток демократії».

«Жінка не лише берегиня роду – вона миротворця, лідерка та активна учасниця усіх життєвих процесів. Гендер – як ключ до миру. Виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325» – доповідала колумбійка Мавік Кабрера Байєза. – ЗМІ – це четверта влада. Це – вартові істини. Істина нас звільнить» – ці слова жінки-миротвориці стали відправною точкою і натхненням в подальшій праці журналістів, до речі, 2/3 з яких – жінки.

Представниками медійної сфери під час пленарної дискусії обговорили питання, як можна посилити свою роль у просуванні тематики гендерної рівності, висвітлення тематики миробезпеки серед широких верств суспільства.

Тут же було оприлюднене листа до мешканців усіх країн світу, правителів, урядів, лідерів від українських жінок, як спроба народної дипломатії зупинити війну на сході, в якої вже загинуло більш 10 тисяч громадян України, 20 тисяч – скалічені, а два ми льони переселенців залишили свої домівки.

Бажаючі з Одещини примкнути до цієї акції можуть звертатися на сайт «Напиши листа світові». І хоч кажуть, що «війни підписами не виграються», тем не менш, об’єднані жінки – це рушійна та потужна сила, що може приймати рішення в побудові миру.

Наталя Журьян

Tags: No tags

Comments are closed.