Зарплати жінок і чоловіків зрівняються до 2133 року – дослідження

Тільки в Норвегії та Швеції чоловіки та жінки, що виконують одну роботу, сьогодні мають однакову зарплату.

Соціологи підрахували, коли зникне нерівність у доходах, викликана соціальними і біологічними причинами. Розрив між зарплатами чоловіків і жінок поступово скорочується, однак відбувається це повільно. Повністю ліквідувати його вдасться лише через 118 років, йдеться в звіті GGI, підготовленому експертами ВЕФ.

Згідно з документом, в даний час середня по світу зарплата працюючої жінки становить близько 11 тисяч доларів на рік. При цьому середня по світу “чоловіча” зарплата оцінюється ВЕФ у 21 тисяч доларів.

За десятиліття розрив в економічному становищі чоловіків і жінок скоротився лише на 3%, і, за підрахунками експертів ВЕФ, такими темпами в цілому по світу його вдасться ліквідувати не раніше 2133 року.

Втім, у деяких країнах із завданням уже впоралися. Наприклад, у Норвегії та Швеції виконують одну і ту ж роботу жінки і чоловіки вже зараз заробляють однаково, в середньому по 40 тисяч доларів в рік. В інших скандинавських країнах справи йдуть лише трохи гірше. Так, в Ісландії, де дискримінація жінок в усіх сферах життя, як випливає зі звіту ВЕФ, є найменшою, представниці прекрасної статі заробляють на 11% менше чоловіків, а в Данії – на 10%.

Країною, де перевага чоловіків над жінками виявилася найбільшою, в цьому році визнано Ємен. За підрахунками ВЕФ, на кожен зароблений чоловіком долар в Ємені припадає лише 27 “жіночих” центів.

Раніше Eurostat повідомляв про скорочення гендерного розриву в зарплатах в країнах ЄС. У середньому жінкам у 2013 році в ЄС платили на 16,4% менше, ніж чоловікам, в той час як в 2008 році, коли сталася фінансова криза, їм платили на 17,3% менше, ніж чоловікам, передавало агентство Reuters.

У 2010 році європейською країною з великим розривом між чоловічими і жіночими зарплатами називали Великобританію. Як повідомляли британські дослідники, на той момент в Сполученому Королівстві слабкій статі платили на 21% менше, ніж сильній. Перш ніж жіночі зарплати зрівняються з заробітком чоловіків, британським жінкам доведеться терпіти ще 57 років, писала в серпні 2010 року газета The Guardian.

Статевий поділ праці відбувся ще в неоліті по мірі освоєння обробки металу. Навантаження на верхню мускулатуру і відділи хребта стала збільшуватися у чоловіків з винаходом плуга. Поступово чоловіки витіснили жінок із “важких” видів роботи. У той же час обробка вовни і льону, ткацтво, виробництво керамічних предметів перекочували в руки жінок.

Джерело: ZN.UA

Comments are closed.