елла

Голова НУО Центр – Розвиток демократії Елла Ламах взяла участь в онлайн-дискусії «На шляху до Стамбульської конвенції: готовність України до ратифікації»

14 липня 2021 року відбулась онлайн-дискусія, учасниці котрої обговорили успіхи України на шляху до ратифікації Стамбульської конвенції. До дискусії долучилась голова НУО Центр – Розвиток демократії Елла Ламах

Під час заходу був оглянутий доробок, зроблений за 10 років після підписання Стамбульської конвенції, а також представлені результати аналізу національного законодавства на предмет узгодження із положеннями Стамбульської конвенції. Доповідачки та учасниці обговорили необхідні подальші кроки на шляху до успішної ратифікації Стамбульської конвенції в Україні.

Серед учасників заходу: Марія Мезенцева, народна депутатка України, членкиня МФО «Рівні можливості», Елла Ламах, членкиня громадської експертної ради при МФО «Рівні можливості», голова правління ГО «Центр –розвиток демократії», а також представники й представниці центральних органів виконавчої влади, громадянського суспільства.

Як зазначила координаторка МФО «Рівні можливості» Лариса Кобелянська, за цей час українське суспільство пройшло величезний шлях у прийнятті необхідного законодавства, попри те, що Стамбульська конвенція не ратифікована, але зміни відбулись дуже потужні. Це постанови Кабміну, кодекси, накази по міністерствах, закони. Також, з її слів, увага суспільства дуже загострена на цій темі.

Народна депутатка України Марія Мезенцева повідомила співрозмовницям, що парламенту запропонують дослідження, котре має переконати у необхідності ратифікації Стамбульської конвенції тих депутатів та депутаток, які ще вагаються, чи голосувати за. «Слово гендер з документу не зникне, хоча й були побоювання щодо цього: це міжнародний документ, який не можна змінювати. Йдеться про хорватський сценарій, я би назвала його українським, у нас є своя специфіка комунікацій із церквами. Ми пропонуємо окремим документом, який має підтвердити, що Стамбульська конвенція не протирічить Конституції. До Основного закону країни нас також відносить поняття сім’ї. Окрім цього, гендерна термінологія повинна відносити нас до наших вже наявних досягнень, таких, як гендерні квоти у Виборчому кодексі», – розповіла депутатка та додала, що у вересні пакет документів буде представлений в Офісі президента України.

Елла Ламах, котра очолює «стамбульську» групу в межах громадської ради при МФО «Рівні можливості», розповіла, що треба зробити в Україні, щоб успішно та дієво ратифікувати Стамбульську конвенцію. З її слів, Україна вже зараз підтверджує міжнародні зобов’язання, показує, що наявні дуже великі зміни, прогресивні, навколо відпрацювання національного законодавства. «Працюють громадські організації, КМУ, обласні структури, центральні органи виконавчої влади. Кожна структура працює у своєму напрямку, залучаючи громадянське суспільство. Ми є взірцем для тих країн, які прогресивно дивляться на імплементації Стамбульської конвенції, робимо все, щоб вона запрацювала на повну силу після ратифікації. Це комплексне прийняття, дуже багато прийнято підзаконних актів», – зазначила Елла Ламах.

Представниця Уповноваженої з дотримання прав і свобод Секретаріату Уповноваженої ВРУ з прав людини Лідія Козуб додала, що дуже багато зроблено, але все ще є побоювання, як усе буде впроваджено. «Є механізми, але треба дивитись, як піде впровадження. Наприклад, заходи роботи – вони або прописані формально, або відсутні. Або не фінансуються, чи фінансуються за залишковим принципом. Питання до статистичних показників. Відсутня конкретика за статтю, за віком, чи це повторювано, чи перше, не видно зв’язок між кривдниками та жертвами. На місцевому рівні програми є поодинокими, системна програма відсутня. Нема механізму фінансування програм для кривдників громадськими реалізаціями. Як будуть платити працівникам? Не визначено», – наголосила Лідія Козуб.

Організатори нагадали, що Україна була однією із держав-авторок Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції), та однією із перших підписала її в листопаді 2011 року.

Також Україна – перша країна пострадянського простору, яка на законодавчому рівні визначила протидію домашньому насильству частиною державної політики (закон України «Про попередження насильства в сім’ї», набрав чинності у 2002 р.).

Tags: No tags

Comments are closed.