В Національній академії відбулася конференція “Місцеве самоврядування: 20-річні здобутки та подальший поступ”

5 грудня 2017 року в Національній академії відбулася науково-практична конференція “Місцеве самоврядування: 20-річні здобутки та подальший поступ”.

У конференції взяли участь президент Національної академії Василь Куйбіда, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, керівник департаменту місцевого самоврядування та децентралізації Адміністрації Президента України Володимир Куренной, директор Малопольської школи публічного управління Кшиштоф Глуц (Республіка Польща), виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Олександр Слобожан, голова секретаріату Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад” Юрій Андрійчук, експерти Програми “U-LEAD з Європою” від GIZ: Ярослава Тульку, Олександр Голубов та Ієн Мекі, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій.

Співорганізаторами заходу виступили Управління молоді та спорту Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації, Всеукраїнська громадська організація “Центр – “Розвиток демократії”.

У вступному слові до учасників зібрання Василь Куйбіда зробив короткий екскурс в історію формування місцевого самоврядування в Україні, зазначивши, що в Україні за 20 років реалізації положень Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” багато зроблено для становлення місцевої демократії, вирішення питань місцевого значення та поліпшення надання публічних послуг на місцевому рівні.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода акцентував увагу на ролі Національної академії як головного навчального закладу з підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. За словами В’ячеслава Андроновича, Національна академія – це навчальний заклад, де сконцентрована велика кількість науково-педагогічних працівників, які володіють не тільки теоретичними знаннями, а й мають практичні навички. Тому досвід професорсько-викладацького колективу є важливим у формуванні нових підходів до проведення реформи місцевого самоврядування.

У ході виступу В’ячеслав Негода ознайомив учасників зібрання із моніторингом процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, зазначивши, що в Україні надзвичайно швидкими темпами формуються об’єднані територіальні громади. Так, у період у 2015 – 2017 рр. об’єдналися 3237 територіальних громад, що складає 26 % території нашої держави. Окрім того, В’ячеслав Андронович ознайомив із динамікою формування об’єднаних територіальних громад, рейтингом областей щодо формування об’єднаних територіальних громад, державною підтримкою розвитку громад, а також представив основні завдання забезпечення процесу удосконалення територіальної організації влади на період до 2021 року.

Говорячи про забезпечення розвитку місцевого самоврядування у контексті реалізації Стратегії “Україна – 2020”, керівник Департаменту місцевого самоврядування та децентралізації Адміністрації Президента України Володимир Куренной підкреслив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади на сьогодні є однією з найрезультативніших серед проголошених Президентом України стратегічних реформ.

Заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема ознайомив присутніх із Державною політикою підтримки молоді як суб’єктів суспільних змін.

Директор Малопольської школи публічного управління Кшиштоф Глуц презентував учасникам зібрання польський досвід у підготовці кадрів для місцевого самоврядування та рекомендації для України.

Начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області Віталіна Пальоха ознайомила учасників зібрання із діяльністю органів місцевого самоврядування щодо залучення молоді до забезпечення розвитку міста Ніжина.

Альона Антонова, голова громадської організації “Ліга життя” представила взаємодію органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями, які реалізують молодіжну політику в м. Києві.

Владислав Федоренко, професор кафедри публічного управління та публічної служби Національної академії презентував монографію “Конституційні моделі місцевого самоврядування у державах-учасницях ЄС, Швейцарії та Україні”.

Марк Мюйзенберг, експерт Інституту публічного управління Королівства Нідерланди, Лілія Гонюкова, завідувач кафедри суспільного розвитку і суспільно-владних відносин Національної академії та Елла Ламах, голова Всеукраїнської громадської організації “Центр – “Розвиток демократії” ознайомили учасників науково-комунікативного зібрання із реформою місцевого самоврядування на прикладі Кіровоградської області.

Учасники науково-практичної конференції відзначили, що за короткий період у державі створена велика кількість об’єднаних територіальних громад, що за темпами перевершує аналогічний європейський досвід, з’явилися інноваційні підходи в управлінні розвитком територій, активно працюють асоціації органів місцевого самоврядування. Водночас, залишається велика кількість невирішених питань, з’являються нові завдання, пов’язані зі зміною потреб українського суспільства, зовнішніми викликами та безпекою держави.

Для подальшого розвитку місцевого самоврядування в Україні учасниками науково-практичної конференції “Місцеве самоврядування: 20-річні здобутки та подальший поступ” було розроблено відповідні рекомендації Верховній Раді України, центральним і місцевим органам виконавчої влади, громадським організаціям, засобам масової інформації.

Джерело: Національна академія державного управління при Президентові України

Tags: No tags

Comments are closed.