пр1

Декриміналізація проституції – що це означає?

Враховуючи неоднозначність використання терміну “декриміналізація” по відношенню до проституції і секс-індустрії, вкрай важливо виявляти, яке розуміння в нього вкладає сторона, яка його вживає.

Є два дуже різних розуміння і використання терміну “декриміналізація проституція”:декриміналізація – як зняття будь-якої відповідальності саме за проституцію – з осіб, які займаються проституцією (кримінальної або адміністративної). Такий підхід не передбачає зняття відповідальності за сутенерство або утримання борделів.декриміналізація (або “повна декриміналізація”) – як зняття будь-якої відповідальності як за проституцію, так і за будь-які “посередницькі” дії, включно із сутенерством і утриманням борделів.

Таким чином, в першому випадку випадку закон перестає карати осіб за проституцію, але продовжує карати за сутенерство і утримання борделів. В другому випадку – немає відповідальності ні за проституцію, на за сутенерство, ні за борделі.

Перший підхід підтримується більшістю міжнародних, правозахисних організацій, ООН, ВООЗ, ЄС, Рада Європи та інші організації одностайні в тому, що особа не має каратися за проституцію (за розпорядження власним тілом). Власне така декриміналізація є елементом і підходу протидії попиту – Моделі рівності (Шведської моделі), до якої додається елемент покарання для користувачів проституції.

Другий підхід не отримав підтримки міжнародної спільноти, і лобіюється лише рядом організацій (зокрема Amnesty International), проте ні ООН, ні ЄС ні інші впливові організації такий підхід не підтримують. Так відбувається зокрема тому, що міжнародне право (зокрема Конвенція ООН) чітко і однозначно встановлює покарання за “посередництво” у проституції – використання проституції третіх осіб і вимагає від держав запроваджувати таке покарання. Основний наслідок “повної декриміналізації” – більше влади і менше ризиків для володільців всіх видів секс-бізнесу. Такий підхід також прямо суперечить законодавству України, міжнародним зобов’язанням України і ратифікованим нашою державою міжнародним конвенціям.

Як організація, яка на перше місце ставить інтереси вразливих груп, права людини і гендерну рівність, Центр “Розвиток демократії” закликає своїх партнерів та колег підтримувати перший підхід та проводити проектну діяльність, яка не суперечить законодавству та міжнародним зобов’язанням України в сфері прав людини.

Tags: No tags

Comments are closed.