Закликаємо виступити проти легалізації секс-індустрії, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми – ми за Шведську модель в Україні!

Звернення  

Звертаємося до  лідерів політичних партій, лідерів громадської думки, журналістської спільноти, експертного середовища, представників громадянського суспільства, профспілок, асоціацій роботодавців, соціально-відповідального бізнесу із закликом виступити публічно проти легалізації секс-індустрії, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми та наполягати на запровадженні в Україні Шведської моделі. 

За офіційними даними, у секс-індустрії працюють від 80 тисяч українок.  За неофіційними – ще більше. На превеликий жаль, за Україною закріпився статус країни секс-туризму, і чимало проституйованих жінок в Європі – наші співгромадянки. Великий тіньовий бізнес експлуатує найвразливіших, знищуючи людську гідність, здоров’я і життя тих, хто змушені заробляти на життя таким небезпечним способом. 

Легалізація проституції не виправить ситуацію. Якщо її прихильники рахують прибутки від детінізації секс-індустрії, то вони забувають сказати про наслідки від цього. Як показує досвід, в державах, де легалізовано проституцію, зростає торгівля людьми. Зокрема, Німеччина вже офіційно визнала, що легалізація проституції не забезпечує жінкам в ній ані безпеки, ані захисту: у 2002-2015 рр. сутенери та покупці (“клієнти”) вбили як мінімум 69 жінок у проституції і здійснили 28 замахів на вбивство. Кількість жінок і дівчат у проституції, які зникли безвісти, невідома. На початку вересня цього року Парламентська більшість Німеччини відкрито заявила про готовність виконання рекомендації Європейського парламенту про боротьбу з попитом на проституцію, тобто за запровадження Шведської моделі. У Нідерландах (проституція легалізована у 2000 р.), з 1987 по 2013 рр. скоєно як мінімум 127 вбивств жінок у проституції. 

Разом з тим, у більш ніж 10 країн світу працює Шведська модель, яка змінює усталену парадигму та визнає злочинцями не осіб, яких бідність і системна нерівність штовхають продавати своє тіло, а «замовників» — тих, хто створює попит.  Шведська модель — це також приклад зменшення рівня насильства проти жінок та дітей. Резолюція Європарламенту стверджує, що повна декриміналізація секс-індустрії призводить до збільшення ризику насильства проти жінок і дівчат.

Нині в проституції перебувають близько 40-42 мільйонів людей у всьому світі, переважна більшість таких людей – жінки та неповнолітні, а майже всі покупці – чоловіки. Секс-індустрія, сексуальна експлуатація то торгівля людьми визнається причиною і наслідком порушення прав людини, нерівності жінок і чоловіків, яку вона поглиблює.

Україна має міжнародні зобов`язання протидіяти торгівлі людьми та проституції. Згідно Хартії основних прав Європейського Союзу, проституція та торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації суперечать принципам, закріпленим у Хартії, зокрема, рівності жінок і чоловіків. 

Ратифікована Україною Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми називає попит однією з корінних причин торгівлі людьми та зобов’язує вживати законодавчі, адміністративні, освітні, соціальні, культурні або інші заходи для знеохочення попиту або посилювати їх. 

Парламентська асамблея Ради Європи закликає всі держави-члени Ради Європи розглядати криміналізацію споживання проституції (на основі Шведської моделі) як найефективніший інструмент запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею. Дотримання та імплементація стандартів Ради Європи вважається одним із критеріїв вступу до ЄС.

Ми закликаємо:

●             Ознайомитися з «Рекомендаціями Верховній Раді України та Кабінету Міністрів стосовно змін в українське законодавство: впровадження Шведської моделі на виконання міжнародних зобов’язань України з питань протидії торгівлі людьми».

●             Відповідно до своїх можливостей і повноважень, сприяти впровадженню рекомендацій ЄС та Ради Європи, врахувати заяви лідерів європейських держав та протидіяти узаконенню секс-індустрії.

●             Відповідно до своїх можливостей і повноважень, виконувати або сприяти виконанню міжнародних та національних зобов’язань України стосовно боротьби із торгівлею людьми та насильством проти жінок і дітей;

●             Поширювати інформацію, закликати  та виступити публічно на підтримку Шведської моделі як єдиного ефективного методу зменшення обсягів проституції, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми.

З документами, згаданими у цьому зверненні, можна ознайомитись тут: https://sites.google.com/view/nordicmodelua

Звернення відкрито до підписання.

Просимо підписуватись до зверненням із зазначенням Ім’я, Прізвища, організацію, що представляєте.

Людмила Порохняк-Гановська, голова Національної Ради жінок

Елла Ламах, голова ГО «Центр «Розвиток демократії»

Лариса Денисенко, співзасновниця “ЮрФем”, правозахисниця  

Марія Дмитрієва, координаторка “Фемінізм УА”

Зайцева Олена Володимирівна, юристка ГО “Центр “Розвиток демократії” 

Tags: No tags

Comments are closed.