Mavic_01

Відбулась міжнародна онлайн-майстерня з гендерних аспектів перехідного правосуддя

16-17 грудня 2021 року НУО Центр – Розвиток демократії провела інформаційний захід “Міжнародна онлайн-майстерня з гендерних аспектів перехідного правосуддя”.

Захід був організований у рамках проєкту Глобальної мережі жінок-миробудівниць “Місцеві спільноти будують і підтримують мир: Посилення участі жінок і молоді в побудові сталого миру у Вірменії, Азербайджані, Грузії, Кенії, Молдові, Південному Судані, Уганді та Україні” (за підтримки Австрійської агенції розвитку).

Під час дискусій ішлося про те, як інформувати виконавчу владу та громадські організації про мету та завдання перехідного правосуддя, в коло відповідальності яких гілок влади, крім судової, воно входить, які існують конкретні механізми для його реалізації на різних рівнях прийняття рішень.

Також було обговорено, як виявляти осіб, які потерпають від насильства в зв’язку зі збройним конфліктом, серед яких – діти та жінки, які стали потерпілими від сексуального рабства та зґвалтувань під час збройного конфлікту, та допомагати їм.

Цей захід підпадає під виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року: «Забезпечення процесу постконфліктного відновлення, розбудови та впровадження системи перехідного правосуддя за принципами забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

До участі у заході були запрошені міжнародні експертки та експерти, представниці структури ООН-жінки в Україні та консультанти Верховної Ради України, які розробляли законопроєкт з перехідного правосуддя.

Tags: No tags

Comments are closed.